Gubbvad kan undvikas

Gubbvad

Gubbvad, vad kan man göra?

Vi fortsätter att skriva kom kost, träning och hälsa på vår blogg. Tyvärr är det många motionslopp som blir inställda under våren, mycket tråkigt för många. Sätt nya mål och anmäl dig till nästa lopp! Idag tänkte vi gå igenom varför man får skadan som vi kallar gubbvad. Dessutom får du några tips på hur man kan förebygga skadan.

Orsaker till gubbvad? 

Det är inte ovanlig med en hög belastning i förhållande till vad kroppen tål. Åldern är en faktor men så också träningsbelastningen. Sämre styrka och förmåga att eliminera mjölksyra på grund av begränsad cirkulation orsakas ofta av för lite träning och/eller tidigare bristningar.  Det finns dessutom mer och mer stöd för att det kan ha med magnesium och B12/B-vitaminbrist att göra. Det är något som man kan få insikt om när man gör DNA-testet Sport Genetics. 

Behandling och träning 

Vid det akuta tillståndet så är det tryckförband och högläge som är viktigt för att minska blödningen, speciellt viktigt om bristning är kraftig. Innan man återgår till normal löpträning så är det viktigt med excentriska tåhävningar och stretching. Även om det finns delade meningar om detta, så kan vi konstatera att rörlighet är viktigt. Mindre kontroversiellt är cirkulationsträning, därför rekommenderas cykling. När du börjar springa så är det viktigt att bygga upp spänsten. Det rekommenderas att börja med löpning på ett mjukt underlag, så skogspass passar bra. Börja med korta intervaller på ca 20 sekunder och vila dubbelt så länge.

Vad ska man inte göra? 

Det sunda förnuftet bör man använda. Det betyder, om du gör uppehåll i träningen, spring då inte för långt och för snabbt. Dessutom skall man vara försiktigt med att byta skor som gör att man belastar vaderna mer än vanligt, t ex att gå från en löparsko till bansko är inte läm

Gubbvad och DNA-test

Ta reda på mer om din kropp.  Sport Genetics ger dig insikt om din kropp och du får information om hur du kan anpassa dig efter dina förutsättningar. Vår analysrapport ger dig råd om träning, kost och kosttillskott. För att så en analys av dina gener kopplade till 45 vanliga kosttillskott så skall du välja Mitt Kosttillskott, betäll ditt DNA-test i vår webbshop.

Overgenes Scandinavia AB

Overgenes Scandinavia AB är ett bolag som distribuerar Overgenes DNA-tester i Norden. Bolaget har forskat och utvecklat DNA-tester för personlig råd i många år. Nu finns flera olika DNA-tester inom områden där man själv kan påverka sin hälsa genom aktiva val. Ta reda på mer på om våra tester nedan.

Våra tester för kost, kosttillskott och träning

  • Mitt Kosttillskott: Vi alla är olika. Därför har Overgenes tagit fram ett nytt DNA-test, Mitt Kosttillskott, ”MySupplements” på engelska, som analyserar dina genetiska förutsättningar för 45 kosttillskott.
  • MyIntolerance: Många har problem med sin mage. Därför har vi utvecklat ett dna-testet som visar på risken för intolerans emot gluten, laktos och fruktos. Därmed är testet lämpligt både för vuxna och barn. Analysrapporten visar på din genetiska risk för intolerans for ovan nämnda näringsämnen.
  • MyDiet genetics. För människor som vill gå ner i vikt eller undvika att gå upp i vikt. För dessa har vi tagit fram DNA-testet MyDiet genetics. Analysrapporten innehåller personliga råd om kost, motion och allmän hälsa.
  • Sport Genetics: DNA-testet som vänder sig till dem som lever ett fysiskt aktivt liv eller idrottar. Analysrapporten innehåller personliga råd om hur man individuellt kan anpassa kost, kosttillskott och träning.

Våra tester för läkemedel

  • MyPharma Genetics: DNA-testet för personlig medicinering. Testet analyserar kroppens DNA kopplat till mediciner inom åtta vanliga sjukdomsområden. Därmed kan du får råd vilken medicin som passar din kropp bäst för att få önskad effekt och undvika onödiga biverkningar eller utebliven effekt. Beställ ditt DNA-test här.
  • MyPharma ONCO DNA-testet för personlig cancermedicinering. Testet analyserar kroppens DNA kopplat till mediciner som ofta används när man behandlar cancer. Därför, DNA-testet kan ge råd om vilken medicin som passar din kropp bäst för att få önskad effekt och undvika biverkningar eller utebliven effekt. Beställ ditt DNA-test här.

Kontakt

Har du frågor, kontakta oss då på info@overgenes.se