ETT GENETISKT TEST
FÖR HELA FAMILJEN, ta reda på risken för att lida intolerans mot gluten, laktos och fruktos i en och samma analys.
Ont i magen kan vara orsakat av livsmedel som kroppen inte mår bra av. Därför upplever vissa personer symptom som huvudvärk och/eller magsmärtor. Intolerans kan leda till att du får ont i magen, att magen svullnar, gaser, diarré, trötthet, ledsmärtor, hudproblem med mera. Då många inte har utrett orsaken så vet många inte om att de är intoleranta, därför kan många personer ha ont i magen i onödan.
Här är exempel på symptom som eventuellt kan försvinna om man anpassar kosten till det kroppen tål:
Dessutom ger fruktosintolerans hypoglykemi (lågt blodsocker) och konsumtionen av fruktos kan orsaka irreversibel skada på lever och njurar.
Att ha ont imagen kan bero på en kronisk sjukdom. Celiaki innebär att glutenproteinet startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Detta är samma sak som glutenintolerans, medan glutenallergi är en felaktig benämning som ibland används.
Gluten finns i vete, råg och korn. När en person med celiaki äter gluten skadas tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs. Därför kan dessa personerna lida av näringsbrist och ohälsa.
Sjukdomen Celiaki ansågs länge som en ovanlig barnsjukdom men är i dag en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Celiaki kan även drabba vuxna då sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst.
I Sverige beräknas upp till 3 procent av befolkningen ha celiaki. Majoriteten av dem har ännu inte fått en diagnos. Under de senaste årtiondena har det skett en ökning av sjukdomen i Sverige och i flera andra västländer.
Celiaki är till viss del ärftlig. Det betyder att människor som har en nära släkting med celiaki löper en högre risk att få sjukdomen. Om någon i familjen har sjukdomen så är risken att drabbas av celiaki omkring 15 . Därför kan det vara bra att se till att föräldrar och syskon till ett barn med glutenintolerans blir undersökta för celiaki.
Ett vanligt tillstånd som orsakas av ett laktasunderskott (hypolaktasi) som utvecklas med tiden. När laktasaktiviteten är låg kan laktos inte smälta, vilket orsakar buksmärta, illaluktande gaser och diarré. Därför, minskningen av laktasproduktionen med vid stigande ålder kan vara genetiskt orsakad men kan identifieras med ett DNA-test.
En genetisk sjukdom där man har en brist på Aldolas B, ett enzym som tillåter metabolismen av fruktos, d.v.s. att fruktos bryts ner. Denna intolerans förhindrar korrekt nedbrytning av mat som innehåller fruktos, sackaros eller sorbitol. Om man konsumerar mat som innehåller detta då kan det orsaka lågt blodsocker (hypoglykemi), svår lever och njursvikt.
Till alla personer som upplever symptom från magen och inte vet orsaken. DNA-testet vänder sig även till personer som har haft tecken eller symptom på eventuell laktos-, fruktos- eller glutenintolerans.
Varför kan det vara lämpligt att utföra testet?
Symptomen för de tre olika typerna av intolerans, gluten, laktos och fruktos, är mycket lika. Det är därför som DNA-testet kan bestämma ursprunget för symptomen. Nästa steg är sedan att behandla symptomen på ett personligt och effektivt sätt. Att vara vaksam för känsligheten mot kost kan förhindra besvärliga symptom, speciellt om man får rätt diagnos tidigt.
Matintoleransprovet analyserar alla riskmarkörer: Närvaro eller frånvaro och antalet kopior av varje markör:
Permanent intolerans för Gluten (Celiaki):
HLA‐DQA1 variation: 02, 03,05
HLA‐DQB1 variation: 02, 0301, 0302
Intolerans mot laktos när organismen slutar att producera laktas
MCM6: C/T‐13910, G/A‐22018, C/T‐14010, T/G‐13915, C/G‐13907
Ärftlig fruktosintolerans (de vanligaste mutationerna som finns i mer än 92% av de fall som diagnostiserats i världens befolkning):
ALDOB: R60STOP, Δ4E4, A150P, A175D, L256P, N334K, A337V