Symptom på glutenintolerans

Glutenintolerans

Har du tecken på glutenintolerans?

Har du symptom på glutenintolerans? Symptom vid celiaki eller glutenintolerans som det ibland kallas, varierar mellan olika personer. Vissa mår väldigt dåligt, medan andra endast får vaga symptom av att äta gluten. Det finns också de som inte alls märker av sin celiaki. Här kommer några exempel på symptom hos barn, ungdomar och vuxna.

Symptom på glutenintolerans varierar

Symptom på glutenintolerans hos små barn är ett vanligt symptomen att de växer sämre än andra barn. Andra tecken på celiaki är magont, dålig aptit, järn- och vitaminbrist, illamående med kräkningar och diarré och/eller förstoppning. Symptom på glutenintolerans hos ungdomar kan lika dem hos barn. Ungdomar kan komma in sent i puberteten, och senare i livet får svårt att få barn. Obehandlad celiaki kan även vara orsaken till att man som vuxen lättare bryter ben i kroppen (dåligt upptag av kalk som ger benskörhet), får värk i kroppen eller blåsor i munnen och på huden. Hos vuxna kan symptomen på glutenintolerans vara mer diffusa än hos barn, trötthet, viktminskning och depressioner är inte ovanligt. Precis om hos barn kan symtomen från person till person.

Tecken på glutenintolerans

Tillståndet kan ge järnbrist och vitaminbrist hos både barn och vuxna. Detta hänger samman med att tarmen inte kan ta upp näringsämnen lika effektivt när tarmluddet är skadat eller helt borta. Det kan också leda till laktosintolerans, det är relativt vanligt vid obehandlad glutenintolerans. Det beror på att tarmens möjlighet att bryta ner laktos (mjölksocker) minskar till följd av att det finns mindre av enzymet laktas i tarmen när tarmluddet är skadat. Laktosintolerans som orsakats av glutenintolerans går dock ofta över när tarmluddet återhämtat sig då man börjat äta glutenfri kost.

DNA-testet MyIntolerance ger insikt

Besvär från magen kan vara orsakat av genetiken. Genetiska variationer i en del av immunförsvaret hjälper till i igenkänningen av främmande organismer, Humant Leukocyt Antigen (HLA). De HLA-varianter som är kopplade till risken för glutenintolerans är HLA-DQ2 och DQ8-molekyler. DNA-testet MyIntolerance ser på din genetik och visar på din risk för glutenintolerans. Det är ett enkelt DNA-testet som utförs med tops, smärtfritt och lämpligt för både barn och vuxna. Testet finns att beställa i vår webbshop, gå dit nu och beställ ett test för dig eller för hela familjen.

Overgenes Scandinavia AB

Overgenes Scandinavia AB är ett bolag som distribuerar Overgenes DNA-tester i Norden. Bolaget har forskat och utvecklat DNA-tester för personlig råd i många år. Nu finns flera olika DNA-tester inom områden där man själv kan påverka sin hälsa genom aktiva val. Ta reda på mer på om våra tester nedan.

Våra tester för kost, kosttillskott och träning

  • Mitt Kosttillskott: Vi alla är olika. Därför har Overgenes tagit fram ett nytt DNA-test, Mitt Kosttillskott, ”MySupplements” på engelska, som analyserar dina genetiska förutsättningar för 45 kosttillskott.
  • MyIntolerance: Många har problem med sin mage. Därför har vi utvecklat ett dna-testet som visar på risken för intolerans emot gluten, laktos och fruktos. Därmed är testet lämpligt både för vuxna och barn. Analysrapporten visar på din genetiska risk för intolerans for ovan nämnda näringsämnen.
  • MyDiet genetics. För människor som vill gå ner i vikt eller undvika att gå upp i vikt. För dessa har vi tagit fram DNA-testet MyDiet genetics. Analysrapporten innehåller personliga råd om kost, motion och allmän hälsa.
  • Sport Genetics: DNA-testet som vänder sig till dem som lever ett fysiskt aktivt liv eller idrottar. Analysrapporten innehåller personliga råd om hur man individuellt kan anpassa kost, kosttillskott och träning.

Våra tester för läkemedel

  • MyPharma Genetics: DNA-testet för personlig medicinering. Testet analyserar kroppens DNA kopplat till mediciner inom åtta vanliga sjukdomsområden. Därmed kan du får råd vilken medicin som passar din kropp bäst för att få önskad effekt och undvika onödiga biverkningar eller utebliven effekt. Beställ ditt DNA-test här.
  • MyPharma ONCO DNA-testet för personlig cancermedicinering. Testet analyserar kroppens DNA kopplat till mediciner som ofta används när man behandlar cancer. Därför, DNA-testet kan ge råd om vilken medicin som passar din kropp bäst för att få önskad effekt och undvika biverkningar eller utebliven effekt. Beställ ditt DNA-test här.

Kontakt

Har du frågor, kontakta oss då på info@overgenes.se