Symptom på fruktosintolerans

Symptom på fruktosintolerans

Vanliga symptom på fruktosintolerans

Symptom på fruktosintolerans kan varierar, gaser, kramper, smärtor och diarré är tecknen man skall vara uppmärksam på. Barn som blir akut sjuka efter fruktosintag upplever andnöd på grund av sänkt pH i blodet. Belastar man koppen en längre tid med fruktos så riskerar riskerar man skador på lever och njure. Andra symptom som darrningar, epileptiska anfall och onormal svettning skall man också vara observant på. För små barn kan tecken på intolerans visa sig när man introducerar ny mat då många barnmatsprodukter innehåller fruktsocker. Till exempel, sojabaserad mat som är vanligt. Den innehåller socker som bryts ner till fruktos i kroppen. Även andra tecken, som barn som avvisar sötsaker, det kan vara ett beteendet som är tecken fruktosintolerans.

Gentetisk orsak till fruktosintolerans

Mängden fruktos i kosten har ökat de senast 50 åren, så även problemet med fruktosintolerans. Fruktosintolerans eller fruktosemi innebär att man har fruktos i blodet. Det är en ärftlig sjukdom som orsakas av förändring i genen för enzymet aldolas B (ALDOB). Förmågan leder till en oförmåga att bryta ner livsmedel som innehåller olika sorters socker. Fruktos som finns i frukter, t ex päron och äpple, sackaros (vanligt socker) och/eller sorbitol (sockeralkohol som finns i t ex juice och läsk).

Symptom på fruktosintolerans? – Genetisk test bekräftar diagnosen

Har man symptom på fruktosintolerans så kan ett DNA-test bekräfta diagnosen. DNA-testet MyIntolerance ser på din genetiska profil och visar på din risk för fruktosintolerans. Det är ett enkelt DNA-testet som utförs med tops, smärtfritt och lämpligt för både barn och vuxna. Ta reda på din och eventuella familjemedlemmar risk, beställ ett test i vår webbshop.

Overgenes Scandinavia AB

Overgenes Scandinavia AB är ett bolag som distribuerar Overgenes DNA-tester i Norden. Bolaget har forskat och utvecklat DNA-tester för personlig råd i många år. Nu finns flera olika DNA-tester inom områden där man själv kan påverka sin hälsa genom aktiva val. Ta reda på mer på om våra tester nedan.

Våra tester för kost, kosttillskott och träning

  • Mitt Kosttillskott: Vi alla är olika. Därför har Overgenes tagit fram ett nytt DNA-test, Mitt Kosttillskott, ”MySupplements” på engelska, som analyserar dina genetiska förutsättningar för 45 kosttillskott.
  • MyIntolerance: Många har problem med sin mage. Därför har vi utvecklat ett dna-testet som visar på risken för intolerans emot gluten, laktos och fruktos. Därmed är testet lämpligt både för vuxna och barn. Analysrapporten visar på din genetiska risk för intolerans for ovan nämnda näringsämnen.
  • MyDiet genetics. För människor som vill gå ner i vikt eller undvika att gå upp i vikt. För dessa har vi tagit fram DNA-testet MyDiet genetics. Analysrapporten innehåller personliga råd om kost, motion och allmän hälsa.
  • Sport Genetics: DNA-testet som vänder sig till dem som lever ett fysiskt aktivt liv eller idrottar. Analysrapporten innehåller personliga råd om hur man individuellt kan anpassa kost, kosttillskott och träning.

Våra tester för läkemedel

  • MyPharma Genetics: DNA-testet för personlig medicinering. Testet analyserar kroppens DNA kopplat till mediciner inom åtta vanliga sjukdomsområden. Därmed kan du får råd vilken medicin som passar din kropp bäst för att få önskad effekt och undvika onödiga biverkningar eller utebliven effekt. Beställ ditt DNA-test här.
  • MyPharma ONCO DNA-testet för personlig cancermedicinering. Testet analyserar kroppens DNA kopplat till mediciner som ofta används när man behandlar cancer. Därför, DNA-testet kan ge råd om vilken medicin som passar din kropp bäst för att få önskad effekt och undvika biverkningar eller utebliven effekt. Beställ ditt DNA-test här.

Kontakt

Har du frågor, kontakta oss då på info@overgenes.se