Hälsa och sömn

Hälsa och sömn

Sömnen påverkar vår hälsa

Hälsa och sömn hänger ihop, något som många känner till. Speciellt nu i Covid-19 tider så är det många som är extra måna om sin hälsa, det påverkar ju överlevnaden! Många ställer sig frågan, vad ska jag göra för att leva ett hälsosamt liv? Nu finns det mer än 40 års forskning som börjar ge svar. Vilken roll har sömnen, bör vi äta kolhydratrikt och fettsnålt eller fettrikt och kolhydratsnålt? Svaret är troligtvis att det beror på. Kostråd från myndigheter som Livsmedelsverket baseras på vad som är bäst för de allra flesta och vilar på god vetenskaplig grund. Den optimala sammansättningen av olika näringsämnen i en hälsosam kost tycks dock variera från person till person, menar många forskare i SvDs artikel om kost och gener (2020-04-30). Även livsstilsfaktorer som sömnvanor påverkar vår hälsa.

Personliga råd om sömn för en bättre hälsa

Generna påverkar bland annat risken för att samla på sig fett och förmågan att bryta ner och förbränna fett under natten. Därför kan du med hjälp av ett DNA-test ta reda på hur viktigt det är för dig att lägga dig tidigt och att ha regelbundna sömnvanor. Att generna påverkar vår förmåga att bryta ner till exempel alkohol och kaffe känner många redan till. Men, få anpassar kosten efter sina gener för att minska risken för ohälsa. Det samma gäller sömnvanor, det är en viktig faktor som är kopplad till fettförbränning och övervikt. Därför är det viktigt att anpassa både kost, sömn och motion till det som passar din kropp bäst för en god hälsa.

Sömnen påverkar vår hälsa

Ta reda på vad som är viktigt för din hälsa baserat på dina gener vad gäller kost, livsstil (som sömnvanor) och motion med ett enkelt DNA-test.  Mydiet Genetics ger dig insikt om din kropp och information om hur du kan anpassa kost, livsstil och motion efter dina förutsättningar. I vår webbshop kan du beställa MyDiet Genetics.

Overgenes Scandinavia AB

Overgenes Scandinavia AB är ett bolag som distribuerar Overgenes DNA-tester i Norden. Bolaget har forskat och utvecklat DNA-tester för personlig råd i många år. Nu finns flera olika DNA-tester inom områden där man själv kan påverka sin hälsa genom aktiva val. Ta reda på mer på om våra tester nedan.

Våra tester för kost, kosttillskott och träning

  • MyIntolerance: Många har problem med sin mage. Därför har vi utvecklat ett dna-testet som visar på risken för intolerans emot gluten, laktos och fruktos. Därmed är testet lämpligt både för vuxna och barn.
  • MyDiet genetics. För människor som vill gå ner i vikt eller undvika att gå upp i vikt. För dessa har vi tagit fram DNA-testet MyDiet genetics. Där får man personliga råd om kost, motion och allmän hälsa.
  • Sport Genetics, DNA-testet som vänder sig till dem som lever ett fysiskt aktivt liv eller idrottar. Testet ger personliga råd om hur man individuellt kan anpassa kost, kosttillskott och träning.

Våra tester för läkemedel

  • MyPharma Genetics, DNA-testet för personlig medicinering. Testet analyserar kroppens DNA kopplat till mediciner inom åtta vanliga sjukdomsområden. Därmed kan du får råd vilken medicin som passar din kropp bäst för att få önskad effekt och undvika onödiga biverkningar eller utebliven effekt.
  • MyPharma ONCO DNA-testet för personlig cancermedicinering. Testet analyserar kroppens DNA kopplat till mediciner som ofta används när man behandlar cancer. Därför, DNA-testet kan ge råd om vilken medicin som passar din kropp bäst för att få önskad effekt och undvika biverkningar eller utebliven effekt.

Kontakt

Har du frågor, kontakta oss då på info@overgenes.se